De officiële munteenheid van Suriname is de Surinaamse dollar. Hoewel de officiële munteenheid de Surinaamse dollar is, geven sommige winkels er prijzen in euro of Amerikaanse dollar weer. De meeste banken zullen er vreemde valuta accepteren. Wel moet je altijd opletten als je met geld omgaat in het buitenland.
De geldautomaten van de Republic Bank zijn het meest betrouwbaar bij het accepteren van buitenlandse kaarten. Bij sommige banken en sommige hotels kan je vooruitbetalingen voor creditcards krijgen. De meeste hotels, restaurants en reisbureaus, accepteren er creditcards.
Fooi geven in Suriname
In restaurants wordt van klanten verwacht, dat ze een fooi geven van ongeveer 10% op hun rekeningen. Controleer echter eerst of de fooi al verwerkt is in de rekening, alvorens een extra fooi te geven. In bars is de verwachting voor het krijgen van een fooi minder groot.
Vaak wordt er in de Surinaamse bars geen fooi gegeven. Als je een taxi neemt, is het gebruikelijk dat het bedrag dat je moet betalen naar boven wordt afgerond. Dit wordt dan aanzien als fooi.
De geschiedenis van de valuta in Suriname
De Surinaamse dollar is in 2004 geïntroduceerd. Voordien werd er betaald met de Surinaamse gulden. De Surinaamse gulden stond gelijk aan de Nederlandse gulden. Na het bezetten van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, die in 1940 startte, waren allebei deze valuta’s gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. De koers die gebruikt werd, was 1 dollar = 1.88585 gulden.
Op het ogenblik dat de gulden naar dollar vervangen werden, waren er alleen munten beschikbaar. Dit kwam doordat er tijdens het drukken van de bankbiljetten vertraging was.